Registratie en Erkenning
Voor jou als patiënt is het volgende van belang om te weten over de behandelaar:
- Opleiding. Ik ben in 1990 afgestudeerd in de vakken Voeding, Homeopathie, Acupunctuur, Iriscopie, Kruidengeneeskunde aan de Academie voor Natuurgeneeswijzen in Hilversum, een vierjarige dagopleiding. Daarna volgde ik vele opleidingen en nascholingen m.b.t. coachen, homeopathie, electro-acupunctuur, chakra balans.
- Medische basiskennis. (MBK) Tijdens mijn opleiding kreeg ik meer dan 300 uur medische basiskennis. In 2016 behaalde ik de door de zorgverzekeraars verplichte nascholing ‘Medische Basiskennis’ (MBK) om alles op te frissen. Jaarlijks volg ik MBK seminars.
- Registratie. Ik ben aangesloten bij het RBCZ. Het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor therapeuten, homeopaten ed. Door deze registratie vergoeden veel aanvullende verzekeringen mijn consulten. Mijn registratienummer is 170377 R
- AGB code. Iedere zorgverlener heeft een door de overheid geregelde AGB behandelcode, als persoon (90022658) en voor de praktijk (90001746)
- Lidmaatschap beroepsorganisatie. Ik ben lid en medeoprichter van de NVKH (Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten) lid nr 0461. De NVKH eist een gedegen vooropleiding, stelt nascholingseisen, hanteert een klacht- en tuchtrecht, is een gesprekspartner voor veel organisaties in Nederland.
- Tuchtrecht en klachtenregeling.
Als je een klacht over mij hebt, over de behandeling of de bejegening, neem dan svp contact met mij op. Ik krijg graag feedback en ik leer graag wat ik beter kan doen. Leidt dit niet tot het gewenste resultaat dan zijn er de volgende wegen:
De overheid heeft via de ‘Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg’ (wkkgz) de klachtenafhandeling van patiënten in de zorg gereguleerd. Afhankelijk van de aard van de klacht kan deze bij verschillende instanties worden ingediend.
Klacht via klachtfunctionaris van de beroepsorganisatie
Cliënten/patiënten kunnen vanaf 1 januari 2017 met hun klachten terecht bij de klachtenfunctionaris van de zorgaanbieder. In ons geval is dat Ineke Renkema. Zij zal als klachtenfunctionaris het gesprek tussen patiënt en homeopaat tot stand brengen om samen te bekijken in hoeverre de klacht onderling kan worden opgelost. Deze klachtenfunctionaris adviseert de cliënt bij het formuleren en indienen van een klacht. De klacht moet binnen zes weken zijn afgehandeld, met de mogelijkheid van eenmalige verlenging van vier weken.
Klacht via Geschillencommissie
Indien er onoverbrugbare verschillen van inzicht zijn, kan de patiënt de klacht verder formaliseren door een klacht tegen de behandelaar in te dienen bij een onafhankelijke geschillencommissie. Wij zijn vanuit de NVKH aangesloten bij Quasir. Voor meer informatie zie Quasir en de stichting Zorggeschil.
Voor meer informatie ten aanzien van de Wkkgz, zie: rijksoverheid.nl
Tuchtrecht Complementaire Zorg (TCZ)
Beroepsbeoefenaren die ingeschreven zijn in het RBCZ-register en beroepsbeoefenaren die ingeschreven zijn in het TCZ-register zijn onderhevig aan het tuchtrecht, dat verzorgd wordt door de Stichting Tuchtrecht Beroepen Natuurlijke Gezondheidszorg (TCZ). Bij het tuchtcollege kunt u alleen zaken aanhangig maken die onder de tuchtnormen(beroepscodes) binnen de complementaire zorg vallen. In bijna alle gevallen betreft het hier de beroepscode van de RBCZ/TCZ en de beroepscode van de beroepsorganisatie waarbij de therapeut is aangesloten.