Auteur overCholesterol

Natuurlijke aanpak hoge Cholesterol

Natuurlijke aanpak hoog cholesterol

In onze praktijk zien we regelmatig mensen die cholesterolverlagers (statines) zoals simvastatine ed. gebruiken en die spierklachten krijgen. Ze vragen ons om alternatieven. En die zijn voorhanden. Lees meer over Cholesterol en de oneerlijke voorlichting daaromheen.

In enkele consulten helpen we u met leefadvies, homeopathie en vitaminen en mineralen aan een aanpak bij te hoog Cholesterol . Lees in het gastenboek het verslag van een patiënte die baat had bij onze aanpak.

Kun je een verhoogd cholesterol homeopathisch behandelen?

Deze vraag werpt ons in een diepe wetenschappelijke controverse. Sinds een jaar of 35 wordt ons verteld dat een te hoog cholesterolgehalte de oorzaak is van aderverkalking en dat het eten van verzadigd vet of cholesterolrijk voedsel leidt tot een verhoogd cholesterol. Deze twee stellingen: 1. Vet eten leidt tot verhoogd cholesterol en 2. Verhoogd cholesterol leidt tot een verhoogde kans om aan hart- en vaatziekten te overlijden, noemt men de dieet-harthypothese. Beide stellingen blijken onjuist te zijn. De afgelopen decennia zijn er ontelbare onderzoeken gedaan naar deze dieet-harthypothese en het bewijs is niet geleverd. Onze lever maakt tachtig procent van de in ons lichaam aanwezige cholesterol en veel of weinig vet eten heeft nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte, omdat de lever meer of minder aanmaakt afhankelijk van de behoefte van ons lichaam. Cholesterol is de grondstof voor cortisol, ons belangrijkste stresshormoon. Het is de grondstof voor onze geslachtshormonen, vitamine D en galzuren, het komt in de wanden van al onze lichaamscellen voor en in elke lichaamscel in de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. Een verhoogd cholesterolgehalte is een verzinsel (met uitzondering van de zeldzame familiaire hypercholesterolemie, die het gevolg is van een defect in de celwanden waardoor cholesterol niet de cel in kan worden gebracht).

appelCholesterol Sceptici
Er is een groep wetenschappers die zich met kracht verzet tegen de verkeerde conclusies die getrokken worden uit door de industrie gefinancierde en gemanipuleerde ‘wetenschappelijke’ onderzoeken (zie www.thincs.org). Deze cholesterolsceptici hebben er goede redenen voor. Gezonde ouderen blijken allemaal een hoog cholesterol te hebben, mensen met kanker blijken allemaal een laag cholesterol te hebben. De bijwerkingen van cholesterolverlagende middelen zijn beangstigend. Lage cholesterolgehaltes leiden tot een verhoogde kans op kanker, tot impotentie,
geheugenstoornissen, ernstige spierklachten tot rolstoelafhankelijkheid toe. Lipobay werd na anderhalf jaar uit de handel genomen, omdat er te veel doden vielen. Conclusie van de farmaceutische industrie: dan maken we een andere cholesterolverlager. Conclusie van de sceptici: ‘Heb je een hoog cholesterol, wees blij!’

Nutteloos product
Hoe de farmaceutische industrie het klaar krijgt om een nutteloos product ‘in de markt te zetten’ kunt u lezen in ‘De diabeteslobby, marketing van een medicijn’ in Vrij Nederland (15 september 2012). Het Nederlands Huisartsen Genootschap en het Geneesmiddelenbulletin, beide gezaghebbende informatiebronnen voor de Nederlandse huisartsen, ontraden het voorschrijven van een nieuw type diabetesmedicijn waarvan de bijwerkingen op de lange termijn niet bekend zijn. Maar wat zien we? Deze middelen worden steeds meer voorgeschreven. Rara hoe kan dat? Bijscholingen voor de huisartsen worden verzorgd door ex-werknemers van de fabrikanten van deze middelen en de lezingen worden gehouden door hoogleraren die onderzoek voor deze fabrikanten hebben gedaan. Wie oren heeft om te horen…  U hoeft dit alles niet op mijn gezag te geloven. Lees eens het hoofdstuk ‘Drugs and money’, uit Tainted truth van Cynthia Crossen. Als u wilt weten hoe beleidsmakers misbruik maken van uw angst, lees dan The Tyranny of Health van Michael Fitzpatrick. En als u de Engelse taal niet machtig bent, lees dan eens Verborgen verleiders, hoe de media je sturen van Jaap van Ginniken of Bijwerkingen van ex-farma-topman John Virapen. Mocht u een zogenaamd ‘verhoogd cholesterol’ hebben, lees dan Feiten en fabels over cholesterol van Uffe Ravnskov, de cholesterolhype van Malcolm Kendrick of De cholesterolleugen van Walter Hartenbach. Mocht u cholesterolverlagende middelen gebruiken, koop dan van uw eigen bijdrage een van deze boeken, geef ze aan uw huisarts, dwing die om het binnen een week te lezen en vraag uw huisarts dan één goed argument te geven om cholesterolverlagers te nemen.

Deze tekst is gepubliceerd in het februari nummer 2013 van Homeopathie Magazine (HM). Dit is een uitgave van de Koninklijke patiëntenvereniging Homeopathie Nederland (KVHN). De schrijver is Fernand Debats, arts voor homeopathie en redactielid bij HM . Hij praktiseert in Eindhoven, Weert en Neerbeek.